Hoe kun je vluchtelingen uit Oekraïne aan onderdak helpen?

Vandaag is de landelijke actiedag van Giro 555 voor Oekraïne. Elf samenwerkende hulporganisaties slaan de handen ineen en zorgen dat het ingezamelde geld goed terecht komt bij de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Naast deze inzamelingsactie worden overal ter wereld acties op touw gezet om mensen aan onderdak te helpen. We hebben er een aantal op een rijtje gezet, inclusief een sympathiek idee om Oekraïense verhuurders van inkomsten te voorzien.

RoomForUkraine
Wil je een vluchteling een warme en veilige plek bieden, dan kun je je aanmelden op RoomForUkraine. De Nederlandse organisatie brengt degenen die een ruimte aanbieden in contact met mensen die op zoek zijn naar een plek. Alleen als er een goede match is, wordt het in gang gezet. De actie is een particulier vrijwilligersinitiatief. Wil je er meer van weten, de veel gestelde vragen vind je hier.

Airbnb 

Airbnb heeft als doel 100.000 vluchtelingen aan onderdak te helpen. Hosts kunnen hun accommodatie gratis of met korting aanbieden en je kunt doneren waarbij 100% van je donatie wordt besteed aan korte huisvesting voor mensen in nood.

Boek een kamer of fietstour
Een vaak gedeelde tip via sociale media is om in Oekraïne via Airbnb een kamer bij iemand in huis te boeken, te betalen en vervolgens een bericht te sturen dat je niet komt. Op deze manier worden heel wat hosts rechtstreeks geholpen. Airbnb heeft aangegeven de actie te steunen en geen servicekosten te rekenen.

In dezelfde strekking kun je ook een fietstour in Kiev van Green Tour Ukraine reserveren via het Nederlandse Baja Bikes. Het bedrijf zorgt dat 100% van je boeking bij hun partner terecht komt. Op de site van Baja Bikes vind je meer informatie.

#HospitalityHelps
Een initiatief uit Oostenrijk waarbij de hotelbranche wordt opgeroepen om zich aan te melden op het platform #HospitalityHelps. Op die manier ontstaat er netwerk van hotels waar vluchtelingen tijdelijk onderdak kunnen vinden. Meer informatie en het aanmeldformulier vind je hier. Door rechtsonder op de pagina te klikken op het pijltje naar rechts kom je uit bij het aanmeldformulier.

Foto: Tina Hartung

Related articles

Weekendje weg met Kerst. Hoor je de jingle bells al?

by Sabine

Hotels met geschiedenis

by Sabine