Betekent dit het einde van de heerschappij van big tech?

Het is weer tijd voor een update over Moonback. De afgelopen twee weken is er weer genoeg gebeurd. Naast de voorbereidingen voor de crowdfunding, zijn we druk bezig met onze samenwerking met meerdaagse events en het aansluiten van nieuwe hotels. In deze update lees je meer over nieuwe Europese wetten en wat ze betekenen voor de heerschappij van big tech, onze crowdfunding en een interessante trip naar Amsterdam.

De perstours die we organiseren voor journalisten en bloggers zijn een goed middel zijn om Moonback en onze steden te promoten. Vorige week bezochten we Amsterdam met een fijne groep en daarbij lieten we de geijkte hotspots heel bewust links liggen. Amsterdam staat al een tijdje op onze kaart, maar waren nog niet in de gelegenheid geweest om in deze stad op pad te gaan. Dat kan nu gelukkig weer!

24 uur Amsterdam

Wat doe je als je 24 uur in onze hoofdstad bent met een groep journalisten en bloggers die de stad al best aardig kennen? Dan bedenk je een programma dat een ander Amsterdam laat zien, dus met een aantal verrassende locaties. Gezien de enthousiaste reacties van de deelnemers, is dat verrassen prima gelukt. Het was een trip van vrolijke uitersten: van serene rust in Hotel Jakarta tot onze innerlijke Celine Dion loslaten in de Japanse karaokebar. Het was een mooie samenwerking tussen alle locaties en Moonback, wat superfijn is natuurlijk. We kijken uit naar de publicaties van de deelnemers van deze tour. Nieuwsgierig waar we zijn geweest? Lees dan ons blog over deze perstour.

Update crowdfunding

In de vorige blogpost vertelden we over onze nieuwe crowdfunding. Voordat deze in mei van start gaat, gaan we hier uiteraard nog meer informatie over delen. Op dit moment zijn we nog volop aan het voorbereiden. Om je een idee te geven van wat we aan het doen zijn: de campagnepagina op CrowdAboutNow moet geschreven worden en alle promotie rondom de campagne moet worden bedacht en ingepland worden, uiteraard willen we zo helder mogelijk onze prognoses laten zien en er moeten voor een nieuwe crowdfunding een aantal zaken geregeld worden op juridisch vlak. Zodra we alles compleet hebben, zullen we dat zeker delen. Van de week vertelde Niels aan De Ondernemer alvast over onze crowdfundingplannen.

Big tech aan banden?

Als we kijken naar de grote platformen in onze branche, kunnen we concluderen dat daar niets veranderd is in de afgelopen twee jaar. De consumenten en hotels staan er nog steeds niet voorop. We staan met Moonback echter niet alleen als het gaat om het eerlijker willen maken van de platformeconomie. En dat is maar goed ook.

Vanuit Brussel kwam er afgelopen week groot nieuws: het Europese Parlement en de EU-lidstaten zijn samen tot de Digital Markets Act (DMA) gekomen. Dit voorlopige akkoord is eindelijk het antwoord op het al jaren vrij baan geven aan grote online platformen als het gaat om onder andere privacy en machtsmisbruik. De DMA richt zich dan ook echt op de big tech-bedrijven die door hun grootte allesbepalend zijn voor zowel de mogelijkheden van andere bedrijven in hun markt als de voorwaarden richting de consument. Komt hiermee een einde aan de heerschappij van big tech?

De nieuwe wet legt deze bedrijven straks een flink aantal regels op die zorgen voor meer keuzevrijheid voor jou en een eerlijkere markt voor bedrijven. Een eerlijker ondernemersklimaat helpt ons bedrijf natuurlijk ook, maar we gaan niet afwachten tot het moment dat dit allemaal van kracht wordt. Wij willen onze plek nu al veroveren en daar helpt iedereen die aan onze missie bijdraagt natuurlijk aan mee.

De aandeelhouders van de big tech bedrijven zullen deze ontwikkeling met lede ogen aanzien, want deze wet gaat gevolgen hebben voor de hoge winsten die de big tech-bedrijven maken. Wil je wat meer verdieping op dit onderwerp: eerder deelde VPRO Tegenlicht een artikel over de DMA en twee andere wetten die ons digitale leven gaan bepalen en ook platformeconomie-expert en Moonback-crowdfunder Martijn Arets zette onlangs zijn kijk hierop uiteen in zijn nieuwsbrief.

Elke twee weken versturen we een nieuwsbrief en daarna komt deze hier op onze blog te staan. Wil je de nieuwsbrief rechtstreeks in je mailbox? Meld je dan hier aan.

Related articles

Wordt Moonback het Patagonia van de reiswereld?

by Mart

5 tips om je zomer(vakantie) nóg leuker te maken

by Sabine